Skoči na vsebino

Kaj So To Probiotiki?

  Probiotiki so tisti mikroorganizmi, ki s svojim delovanjem v črevesju ugodno vplivajo na gostitelja. Niso vsi dobri mikroorganizmi tudi probiotiki. Le nekateri med njimi uspejo brez škode preiti skozi želodec. Želodec ima namreč tudi funkcijo “razkuževalne komore”. V njem so sokovi zelo kisli (pH 1,5) in pomorijo večino mikrobov, med njimi tudi mnoge koristne.

  Bakterije v črevesju

  Bakterije v črevesju (slika: Hermann, G.V.: Le intolleranze alimentari. Atti del 2º Congresso S.E.N.B., Suppl.al Nº 3/2000. – La Med. Biol. str. 5.)

  A nekateri, zlasti iz skupine Laktobacilov in Bifidus varno preidejo skozi želodec in se naselijo zlasti v debelem črevesu. Tam ustvarijo zelo antioksidatsko okolje (ORP –200), ki je primerno za razvoj drugih dobrih mikroorganizmov ter za človeške celice.

  Probiotiki ustvarjajo hormone, vitamine in spodbujajo imunski sistem. Z antioksidanti nevtralizirajo strupe, vežejo nase kancerogene snovi in jih tudi razgrajujejo. Zavirajo pa tudi razvoj patogenih bakterij, ki predkancerogene snovi pretvarjajo v kancerogene ter tvorijo mnoge druge strupe. Brez dobre črevesne flore ni zdravja.

  Dobra Črevesna Flora je Temelj Zdravja

  Dobra črevesna flora ustvarja encime. S pomočjo njih se hrana laže prebavlja, pa tudi absorbira. Absorbcija železa, kalcija in drugih mineralov je odvisna od teh encimov.

  Proizvodne naloge probiotikov

  Probiotiki pa imajo tudi zelo pomebno funkcijo pri prebavi hrane. Hrano razgrajujejo. Brez njihove pomoči ostane marsikateri košček hrane prevelik, da bi ga celice črevesne stene absorbirale in prepustile v kri in limfo; namesto tega se neizkoriščen izloči z blatom. Tako smo zaradi neuravnotežene črevesne flore lahko podhranjeni, čeprav je v hrani dovolj hranilnih snovi (M.Hooper)*.

  Probiotiki pa tudi proizvajajo mnogo za organizem pomembnih snovi: hormone, vitamine (npr. B12 in druge vitamine skupine B) in encime.

  Kako pomembna je produkcijska funkcija črevesne flore pove na primer podatek, da črevesne bakterije producirajo toliko hormonov kot vse žleze v možganih (Biosa).

  črevesne bakterije producirajo toliko hormonov kot vse žleze v možganih

  Črevesne bakterije producirajo toliko hormonov kot vse žleze v možganih

  Vir:
  * Hooper, Malcom: Guts, Brains & Gulf Veterans. – Durham Conference, April 2000; http://osiris.sunderland.ac.uk/autism/hooper2000a.htm
  Prispevek je vzet iz članka Uravnoteženje črevesne flore (2) “PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI”, Doc.dr. Iztok Ostan, Univerza v Ljubljani v sodelovanju z Alberto Ostan in Boženo Ambrozius AURA št. 166/2003 (dopolnjena verzija članka) in članka Uravnoteženje črevesne flore, Doc.dr. Iztok Ostan, Univerza v Ljubljani
  v sodelovanju z Alberto Ostan in Boženo Ambrozius, AURA št. 165/2003 (dopolnjena verzija članka) http://www.ziva-voda.com/clanki/Uravnotezenje_crevesne_flore.pdf

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.