Skoči na vsebino

Obrambna Vloga Probiotikov

  Kar 70-80 % imunskega sistema, ki je glavni obrambni mehanizem organizma, je v predelu črevesja (I.Rogelj)*. Skozi črevo prihaja s hrano glavnina toksinov, mikroorganizmov in drugih tujkov, ki jih morajo c celice imunskega sistema (levkociti) nevtralizirati. Pri opravljanju te vloge pa niso same. Lahko bi rekli, da so v črevesju tri “obrambne linije” celic.

  Probiotična obramba
  Probiotiki zagotavljajo prvo obrambno linijo

  Prvo obrambno črto tvorijo probiotiki, ki so na notranji strani črevesja (v črevesni svetlini in v sluzi).

  Druga obrambna črta so celice črevesne stene, ki prepuščajo v notranjost organizma molekule in druge delce, zlasti tiste, ki so dovolj majhne.

  Šele v tretji liniji so celice imunskega sistema, ki “čakajo” v limfi in krvnih žilah za črevesno steno, “prepoznajo” morebitne tujke (strupene molekule, viruse…), ki jih je prepustila črevesna stena, ter jih napadejo.

  Vloga probiotikov v tem obrambnem sistemu je zelo pomembna. Nekatere študije kažejo, da probiotiki vežejo nase karcinoge snovi iz hrane, ki se skupaj s fekalijami izločijo iz organizma, ali pa jih razgrajajo (N.Rotovnik Kozjek)**.

  Proizvajajo antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale že v črevesni svetlini in sluzi. Proizvajajo encime, ki zavirajo razmnoževanje patogenih bakterij, ki proizvajajo strupene snovi (N.Rotovnik Kozjek)**.

  Črevesna flora torej na več načinov pripomore, da je v črevesju manj strupov. Zato varuje črevesno steno ter razbremenjuje imunski sistem, ki ob pomoči probiotikov deluje učinkovitejše. Probiotiki pa tudi spodbujajo delovanje imunskega sistema, saj proizvajajo snovi, ki pospešujejo njegovo delovanje. Uravnotežena črevesna flora je zato bistvena za dobro delovanje imunskega sistema.

  Vir:
  [*] Je vaša odpornost oslabljena. – Ona, 15.4.2003, str. 13.; Rotovnik Kozjek, Nada: Probiotiki in prebiotiki v onkologiji. – Onkologija/ problemi in perspektive, str. 36.
  [**] Rotovnik Kozjek, Nada: Probiotiki in prebiotiki v onkologiji. – Onkologija/ problemi in perspektive, str. 36.
  Prispevek je vzet iz članka Uravnoteženje črevesne flore, Doc.dr. Iztok Ostan, Univerza v Ljubljani
  v sodelovanju z Alberto Ostan in Boženo Ambrozius, AURA št. 165/2003 (dopolnjena verzija članka) http://www.ziva-voda.com/clanki/Uravnotezenje_crevesne_flore.pdf

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.