Skoči na vsebino

Probiotiki na osnovi EM

  Prej mrtvo morje je po tretiranju z EM primerno za gojenje prehransko neoporečnih školjk
  Dobre bakterije predstavljajo pravo revolucijo v kmetijstvu, vodnem gospodarstvu, varovanju okolja in krepitvi človekovega zdravja
  Dobre bakterije predstavljajo pravo revolucijo v kmetijstvu, vodnem gospodarstvu, varovanju okolja in krepitvi človekovega zdravja

  Kratica EM (Effective Microorganisms) pomeni “učinkoviti mikroorganizmi” in v svetu označuje tehnologijo, ki jo je leta 1982 odkril japonski profesor hortikulture, dr. Teruo Higa. Sprva je sledil toku sodobnega, kemiziranega kmetijstva, a ker je bil alergičen na umetna škropiva in gnojiva, je usmeril pozornost na mikroorganizme, ki ne povzročajo nobenega negativnega stranskega učinka in jih ljudje že tisočletja uporabljajo za fermentiranje hrane in pijače.

  Po dolgotrajnem neuspešnem delu je končno odkril način združevanja različnih vrst dobrih bakterij, ki predstavljajo pravo revolucijo v kmetijstvu, vodnem gospodarstvu, varovanju okolja in krepitvi človekovega zdravja. Sedaj uporablja EM v praksi že 116 dežel (marec 2003). Njegova uporaba pa se hitro širi. Na 3. svetovnem forumu o vodi (marec 2003), ki so se ga udeležili predstavniki 160 dežel, je bila posebna sekcija posvečena izključno teoriji in praktični aplikaciji EM*.

  EM je posebna kombinacija dobrih vrst mikroorganizmov. Revolucionarno in obenem zelo preprosto odkritje dr. Higa se nanaša na 3 lastnosti vedenja mikroorganizmov (T.Higa)**:

  1. učinek (so)delovanja dobrih mikroorganizmov je bistveno večji, če so primerno kombinirani, v pravem medsebojnem razmerju (to velja tudi za slabe);
  2. večina mikroorganizmov se obnaša oportunistično in sledijo vedenju manjšine dominantnih mikroorganizmov,
  3. tudi slabi mikroorganizmi delujejo revitalizacijsko (dobro), če v okolju prevladujejo dobri mikroorganizmi.
  Prej mrtvo morje je po tretiranju z EM primerno za gojenje prehransko neoporečnih školjk
  Prej mrtvo morje je po tretiranju z EM primerno za gojenje prehransko neoporečnih školjk

  Na osnovi tega odkritja je dr. Higa izbral izmed dobrih miokroorganizmov nekatere vrste dominatnih ter jih primerno kombiniral. S tem je potenciral njihovo dobro učinkovanje. Med dominantnimi dobrimi organizmi so najpomembnejše fotosintetične bakterije, ki so zelo močni producenti antioksidantov. Ko jih vključi v okolje, se aktivirajo še šibkejši dobri organizmi in celo slabi organizmi spremenijo svoje delovanje v pozitivno smer. Moč tako organizirane vojske dobrih mikroorganizmov je osupljiva. Rastline in živali so bolj zdrave, pridelki obilnejši, odpadne vode polne strupov, ki so se zdeli nerazgradljivi, postajajo povsem čiste in celo pitne… Svetovno znan je primer japonskega morja Seto (Seto Inland Sea), ki je bilo zaradi industrializacije mrtvo, po tretiranju z EM, ki se je začelo leta 1997, pa v njem že gojijo prehransko povsem neoporečne školjke (EcoPure, št. 45)***.

  Dr. Higa je leta 1994 srečal na Tajskem Erika iz danskega podjetja Biosa, ki je bil tam v vlogi danskega ministrstva za okolje. Povabil Nielsna na daljši obiska na Japonsko. Tako se je rodilo sodelovanje med obema strokovnjakoma. Dr. Higa je poslal na Dansko za leto dni svojega mlajšega sodelavca, ki je Nielsna prenesel znanje o produkcijskem procesu EM. Nielsen pa je v naslednjih letih še samostojno raziskoval in razvijal to področje. Razvil je več tipov produktov, ki se uporabljajo v kmetijstvu in v človeški prehrani v več kot 30 deželah (Rosenthall)****. Probiotik, ki ga je uporabil uvodoma omenjeni bolni danski veterinar V. Baastrup, je sad Nilsnovega razvojnega prizadevanja. Njegove probiotike prodajajo na trgu pod različnimi imeni, v tem prispevku pa jih bomo imenovali preprosto Nielsnovi probiotični EM.

  Nielsnovi probiotični EM so fermentirani zeliščni napitki, ki vsebuje 7 vrst dobrih, prehransko priznanih bakterij. Ne vsebujejo konzervansov. Negativnih stranskih učinkov ni. Obstajajo pa številni medicinsko preverjeni primeri pozitivnih učinkov na zdravje, ki dajejo upanje, da je ta nova pot k prastarim zdravilnim močem dobrih mikroorganizmov lahko tudi splošno učinkovita.

  Primera učinkovite uporabe probiotika na osnovi EM


  Krhke kosti, osteoporoza

  Edva Chen (Tiger Plaza 13, Ejlat, Izrael) je imela od rojstva probleme z osteoporozo in krhkimi kostmi. Telo preprosto ni moglo zadrževati dovolj kalcija, čeprav je uživala razne vrste kalcija. Pri šestnajstih so bile njene noge povsem zvite. Tvorile so izrazit “O”. V bolnišnici Shneider Hospital so ji dejali, da operacija nog ni smiselna, ker se kalcij ne zadržuje dovolj.

  Potem je začela uživati fermentirani zeliščni probiotik E. Nielsna, ki temelji na EM tehnologiji in koralni kalcij. Po enem tednu so se bolečine zmanjšale in čutila je več energije. Po enem mesecu so na kliniki presenečeni ugotovili, da se kalcij zadržuje. Čez tri mesece, ko je bilo nesporno, da je zadrževanje kalcija stabilno, so ji operirali eno nogo, čez 8 mesecev pa še drugo. Prej socialno izločeno dekle, je postalo povsem normalno. Zrasla je za 14 cm.

  Rak na prostati

  Gospodu Sørenu P. Hostrupu (Skovgaardgade 2 A, Århus C, Danska) so novembra 2000 odkrili začetek raka na prostati. Vrednost PSA (Prostate Specifik Antigen) je bila 4,0. Normalne vrednosti pa so pod 4.0. Kontrole v naslednjih mesecih so pokazale vse višje vrednosti tega kazalca, septembra 2001 pa celo vrednost 182,0. Takrat je začel uživati Nielsnov probiotični napitek. V naslednjih dveh mesecih je vrednost PSA konstantno padala. Novembra 2001 je bila še patološka , vendar precej nizka (13,8). Zaradi normalnega uriniranja in splošnega boljšega počutja zdravnik g. Hostrupu ni več predpisal uporabe zdravila Superfract, pa tudi hormonsko tretiranje po njegovem mnenju ni bilo potrebno. Gospod Hostrup je nadaljeval z uporabo Nielsnovih probiotičnih EM. Vrednosti PSA so tudi poslej padale in so bile marca 2002 že povsem normalne (3,6). (vir: Case stories. – Biosa ApS, Dragebjerggård 41, DK-3300 Frederiksvaerk)


  Naša bodočnost v rokah mikroorganizmov

  Ne glede na to, katera vrsta probiotikov je najbolj primerna in učinkovita, pa je jasno, da so za ohranitev življenja na Zemlji kritičnega pomena dobri mikroorganizmi – tisti v naši črevesni flori, še bolj pa tisti v človekovem okolju.

  Viri:

  * EcoPure, Nº 45, Mar. 1, ’03
  ** EM Technology Serving the World. – EM Research Organization (EMRO), Okinawa, Japan, www.emro.co.jp/english
  *** Reviving the Seto Inland Sea, a Model for the World: A Large-Area Project Based on Cross-Sectorial Cooperation . – EcoPure, Nº 45, Mar. 1, ’03, str. 30-33.
  **** Rosentall, Ron: Travels with Biosa. – www.vitalivingvt.com/rosenthall-article.html
  Prispevek je vzet iz članka Uravnoteženje črevesne flore (2) “PROBIOTIKI IN PREBIOTIKI”, Doc.dr. Iztok Ostan, Univerza v Ljubljani v sodelovanju z Alberto Ostan in Boženo Ambrozius AURA št. 166/2003 (dopolnjena verzija članka)

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.