Skoči na vsebino

Probiotiki: proti odvečni teži in trebušnim maščobam

  Prehrana pri hujšanju

  Prehrana pri hujšanjuGospa Mici (50) je, kot sama pravi, zadovoljna gospa z nekaj odvečnimi kilogrami, s katerimi pa se ne obremenjuje. Na njeno prebavo zelo blagodejno vpliva uživanje probiotika EM. Nabavila si je 3 litrsko pakiranje in napitek pila po 1 dl dnevno.

  Opazila je, da je v času njegovega uživanja v 6 tednih shujšala za 2-3 kg, čeprav ni spremenila prehrane ali načina življenja. Ko ga je za neko obdobje prenehala piti, so se kilogrami vrnili. Tudi nekateri drugi uporabniki probiotikov EM so nam sporočili podobne izkušnje. Seveda se ob tem pojavi vprašanje, ali imajo dobre bakterije resnično blagodejen vpliv na uravnavanje telesne teže.

  Hujšanje s probiotičnimi EMRaziskav, ki bi preverjale učinek probiotikov EM na uravnavanje telesne teže, ni. Pa smo pregledali znanstveno literaturo o tem, ali mlečnokislinske bakterije, ki jih vsebujejo probiotična živila, lahko varujejo pred debelostjo. Več raziskav je to potrdilo. Naj navedemo nekaj izsledkov:

  Skupina japonskih raziskovalcev pod vodstvom dr. Y. Kadaooke (Eur J Clin Nutr, junij 2010) je ugotovila, da je dnevno uživanje po 200 g fermentiranega mleka z mlečnokislinskimi bakterijami zmanjšalo maščobe v predelu trebuha (te so najbolj trdovratne) za skoraj 5% in podkožno maščobo za več kot 3%.

  Na evropskem kongresu o debelosti (2009) je finski raziskovalec Kirsi Laitinen (Univerza Turku) predstavil ugotovitve študije, po kateri uživanje mlečnokislinskih bakterij od prvega tromesečja nosečnosti do konca dojenja (največ 6 mesecev po rojstvu) pomaga ženskam pri zmanjševanju telesne teže po porodu. Tudi ta študija je pokazala, da je uživanje probiotikov učinkovito pri zmanjševanju obsega trebuha in deleža maščob v telesu nasploh.

   

   

  Vir: PRIJATELJEM NAJBOLJŠE! Novice za uporabnike FHES in MAP, Junij 2014, Dr. Iztok Ostan

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.